Site pictogram Huisvraag

Een duurzame benadering van je buitenruimte

duurzame buitenruimte

Tegenwoordig is het klimaat voor iedereen een onderwerp dat speelt. Wat je er ook van vindt, wat je standpunt ook is, het is relevanter dan ooit. Er is een trend gaande dat mensen op zoek gaan naar manier om hun eigen ruimte, binnen en rondom huis, te verduurzamen. Maar welke bronnen van groene energie kun je hiervoor gebruiken? Welke zaken kun je aanpassen om je steentje bij te dragen?

Groen dak

In de stad zie je steeds vaker groene daken. Wat is hier dan precies het voordeel van? Isoleert het je dak? Dat klopt voor een deel wel. Echter, een groen dak is nooit een vervanging voor dakisolatie. Een groen dak kan bijdragen aan een stabiele temperatuur in huis omdat het dak minder sterk opwarmt dan wanneer dit bijvoorbeeld met bitumen in afgedekt.

Het is echter wel zo dat Nederland steeds meer te maken heeft met sterke regenval onder invloed van klimaatverandering. Een groen dak (sedumdak) kan bijdragen aan het opvangen van al dat water. De plantenwortels en met name de laag daaronder houdt water goed vast en laat het trager pas weer los. Dit draagt bij aan het niet overbelast laten raken van onze riolen.

Op termijn moeten we erop hopen dat in de stad hele gevels en daken groen worden. In dat geval zou het namelijk in zulke grote getalen groen zijn dat dit groen ook zou bijdragen aan het filteren van fijnstof uit de lucht.

Zonnepanelen

Een heel bekende en vrij populaire vorm van je buitenruimte optimaal gebruiken om energie op te wekken zijn zonnepanelen. Steeds meer particulieren, maar ook woningcorporaties, investeren in een set panelen op het dak van hun pand om optimaal gebruik te maken van groene stroom. Het gevolg is dat je (voor een deel) zelfvoorzienend ben je in je energie. Voor zonnesystemen neem je een kijkje op de webshop.

Omdat er steeds meer producenten zijn van zonnepanelen doet de marktwerking haar werkt goed: zonnepanelen worden steeds betaalbaarder en makkelijker te verkrijgen. Uiteraard blijft het een flinke investering die je moet maken. De terugverdientijd is echter te overzien: vaak komt dit neer op ca. 7 jaar (bij subsidie soms zelfs nog korter). Panelen gaan tegenwoordig lang mee, vaak al zo’n 25 jaar! Dit betekent dat je na je terugverdientijd in ieder geval zo’n 18 jaar gratis stroom hebt (ervan uitgaande dat er verder geen kosten meer worden gemaakt).  

Heb jij een eigen huis? of heb je inspraak bij je woningcorporatie? Overweeg dan eens om duurzame stappen te ondernemen met jouw buitenruimte. 

Mobiele versie afsluiten